Ja si myslim ,ze tie narody su tak vyrovnane ,ze tu rozhoduju malickosti ako artefakty,iniciativa,rozlozenie neutralnych jednotiek na mape(ked idete proti samim strelcom a duchom tak to nasere) a ci mate alebo nemate vyvinuteho hrdinu na ultimate alebo keslete na to a berete ine veci.
Podla mna osobne ak by som to mal brat z pohladu Ultimatiek tak jednoznacne Necropolis a Trpaslici.
Ak to mam brat podla armady ,tak asi Kobka(Dungeon).
Kazdy ma slabiny a specializaciu na nieco ine a to treba vyuzit.Napriklad Necropolis maju problem s manou.Proti Infernu moc sanci nemaju.Vsimol som si u ludi jeden minus s tou ich magiou svetla.Maju slabe kuzla a tym ich trvanie alebo sila sa znizuje(plus menej many ako ostatny neni moc dobre),cize mozu mat sice ressurection ale je strasne slaby.Aj Archanieli (0-30) moc neozivuju ako v H3.Tam berem 3.uprg.Raz som za nich mal o 60 paladinov viac s treningom (Expert Protiutok,Expert Vedenie,Vycvik,taktika ,expert utok ,svetla magia s temnou) a mal som len 3. uprg. jednotky okrem Grifinov (tych som si nechal na strelcov,iked nic skoro nevydrzali).Radost hrat.Ale ak by som narazil na Sylvan (oblubeny nepriatel na paladinov) tak by mi z nich moc neostalo.Nehovoriac o Necropolise.
Destruktivna magia s Dungeonom je celkom silna ,ale tiez ma svoje muchy.Na velkych mapach niekedy nepouzitelna ak zoberieme ,ze hrdina ma ini na 10.To je dost malo.
Najviac pouzitelna magia je Privolavacia ale najsilnejsia mi pride Temna.Zacinal som s Destruktivnou ,ale teraz uz len s magickym sipom

Na zaciatku sa hodi najviac.Vec taktiky.
Warlock,Necropolis ,Rytier maju az malo many.Na nich je kladivo Inferno.Inferno ma zase slaby defens.
Sylvan je neschopny proti carodejom.Kazdy ma na niekoho paky.Dost podstatna je iniciativa ....
Tu ultimatka Necropolisu je moc aj na kona (minus 6 moralka).Na to sa chyta len uplna ochrana.
Inak by ma zaujimalo ci mal niekto uz Ocarovanu balistu (2perc.) ... mne sa to este nepodarilo
Takze ja si vyberam podla supera a mapy.S tou silou jednotiek je to tiez onicom ,ked si zoberieme populaciu.Poctom sa to vyrovnava.