Heroes fórum

Fórum ke všem dílům Heroes of Might and Magic

Přejít na obsah

Chyby v Češtině nahlásit zde.

Obecně k šestému pokračování Might and Magic: Heroes VI

Re: Chyby v Češtině nahlásit zde.

Příspěvekod Dave_Jame » pon úno 27, 2012 11:08 pm

Seznam chyb aktualizován
Přidána chyba

Popis schopnosti u jednotky Mizu-Kami, duchovní spojení
V popisu je špatně přeložen název jednotky "Spring spirit" jako "Jarní duch" místo patřičného "Duch pramenne"
Podpořili byste projekt za zlepšení Češtiny v Heroes VI?

Stačí když zde napíšete chyby se kterými jste se setkali. http://forum.heroes-centrum.com/viewtopic.php?f=24&t=5150
Dave_Jame
Redaktor

Příspěvekod Lucas Gryf » sob bře 03, 2012 7:49 am

U Platinové zbraně dynastie - Místo Batův totem by nejspíš mělo být Batuův totem. Nejsem si ale jistej, nejsem češtinář.
Lucas Gryf

Příspěvekod Lucas Gryf » úte bře 06, 2012 2:28 pm

Další - vhodnější by bylo dát místo u Assassin´s blade (česky Assasínova čepel) dát buďto Asasinova čepel (počeštěně) nebo Vrahova čepel.
Lucas Gryf

Příspěvekod Altair8 » úte bře 13, 2012 4:53 pm

Ať taky přispěju... Gramatické chyby :
Popisek mapy Příliš vzdálený most - "Po dekády vás mocné říční bytosti oddělovany od..." oddělovany > oddělovaly

Schopnosti Gryfího meče - "Gryfský řev, Gryfská zuřivost " > spíše Gryfí řev, Gryfí zuřivost

"Hedvábný meč Kirin" > Hedvábný meč Kirina ... a jeho schopnost "Přání kIrina" > Přání kirina

Čepel vazby - popis schopnosti Vyvolání pekelníka - "Vyvolá 22 plenitele" > plenitelů

Vlčí meč - popis schopnosti Vlčí duch - "Zvyšuje fyzickou sílu hrdiny o 1 body..." > o 1 bod
Altair8

Příspěvekod Dave_Jame » úte bře 13, 2012 5:47 pm

@Altair8

Můžu jen upravit některé z tvých oprav

Gryfský řev -> řev gryfa
Gryfská zuřivost -> zuřivost gryfa
Hedvábný meč kirin -> Kirinův hedvábný meč
Přání Klrina -> Jsem věděl že tam někde to l je.. jen jsem nevěděl kde

Další chyb
Rozhovor Antona a Kirila v druhé mapě antonova tažení:

výraz Malou andělku bych zakopal hodně hodně hluboko do podsvětí. stejně tak jeho opak "Malý démon"
Překladatel asi nikdy neslyšel výrazy, kterými se pojemenovávají děti
Malý andílek a malý čertík.

Obecně asi 40-60% dialogů by potřebovalo přepsat.

Stačí když zde napíšete chyby se kterými jste se setkali. http://forum.heroes-centrum.com/viewtopic.php?f=24&t=5150
Dave_Jame
Redaktor

Příspěvekod kubrt » úte bře 13, 2012 5:49 pm

Altair8 píše:Čepel vazby - popis schopnosti Vyvolání pekelníka - "Vyvolá 22 plenitele" > plenitelů

Sice to zní divně, ale správně je "plenitele"
vyvolá 20 plenitelů
vyvolá 2 plenitele
určuje se to podle poslední číslovky
kubrt

Příspěvekod Dave_Jame » úte bře 13, 2012 5:54 pm

Jsi si tím jistý
Jako na češtinu jsem debil to přiznám, ale podle mě se skloňování číslovek dělí na 1, 2-4 a 5+ bez ohledu na poslední číslovku

Podle toho co jsi napsal tak by se muselo psát

31 doktor a 32 doktoři

Dave_Jame
Redaktor

Příspěvekod kubrt » úte bře 13, 2012 6:35 pm

Pro jistotu jsem se teď mrknul na wikipedii :arrow:
Kód: Vybrat vše
"Existují rovněž tři možnosti spojení číslovek zakončených na místě jednotek číslem 1–4 (s výjimkou 11–14):

dvacet jeden muž, dvacet jedna žena, dvacet jedno dítě; dvacet dva muži, dvacet dvě ženy, dvacet dvě děti
    dvacet jedna/dva mužů, žen, dětí
    jednadvacet/dvaadvacet mužů, žen, dětí

V prvním případě se podstatné jméno řídí číslem na místě jednotek. Tento korektní způsob se však postupně stává zastaralým a je nahrazován dalšími dvěma, kdy má podstatné jméno místo nominativu a akuzativu tvar genitivu. Tato spojení totiž u vysokých čísel a zejména ve větách s výrazy celý nebo všechen působila nepřirozeně: Závod dokončil všechen sto jeden běžec.[1]"

Jsem už nějaký pátek ze školy a pravidla se taky mění.
Takže "odvolávám co jsem nařídil a nařizuji co jsem odvolal"
kubrt

Příspěvekod Vesy » stř bře 14, 2012 6:08 am

Ono taky dost záleží na tom, jak to řeknete:

Třicet jedna doktorů x Třičet (a) jeden doktor...

Obecně bych teda používal první variantu, když nemusí být česky 100% spravně, aby ze hry nebyla disertační práce :-)))
Vesy

Příspěvekod Dave_Jame » stř bře 28, 2012 5:12 pm

Dalších pár poznatků, tentokrát ze skřetí kampaně.

Pojmy:
Pojem "In cold blood" a jeho opak neznamená Chladnokrevný a horkokrevný, ale souvisí spíš s tím, zda je někdo v bitvě nebo není.

Přízvuk:
Skřetům bych doporučil více mluvit v infinitivu, lépe to podkreslí jejích identitu. Navíc v originále teto přízvuk mají.

Věty:
Hodně rozhovorů chce přepsat. Zejména rozhovor Acamase a Sandora po jeho poražení za cestu slaz (Asi jedna věta je vynechaná, a celí tón jeho věty se ztrácí)
Další chyba je v závěrečném rozhovoru na druhé mapě Sandorova tažení.
Věta "Sandor became to strong to fast" neznamená "Že je příliš silný a rychlý" ale "Že se stal příliš silným příliš rychle."

Dave_Jame
Redaktor

Příspěvekod Xantipa » pon dub 02, 2012 3:33 pm

Ráda bych jen poznamenala, že jsem snad prolezla celé fórum poctivě a odpověď jsem nikde nenalezla. Takže snad mě neukamenujete. Jen se divím, že na to nikdo neupozornil.
U vlastnosti z oboru Válečnictví - protiúder - II se píše toto..." všechny přátelské jednotky v armádě mohou oplácet ještě jednou během 1 kol bitvy.
protiúder III- všechny přátelské jednotky v armádě mohou oplatit útok dřívě než k němu vůbec dojde. tato schopnost platí v prvním 1 kolech bitvy
Přitom tady na stránkách Heroes Centrum máte jiný popis této vlastnosti. V textu je ta číslice sice modře zvýrazněna/ myšleno ve hře/, ale nemyslím si že se jedná o proměnou. Tak je to chyba v češtině a nebo znáte někdo přesný anglický text této vlasnosti? Možná jde o prkotinu, ale mě by to jednak zajímalo a pak bych ráda věděla jak to kombinovat s ostatními vlastnostmi. Někdy se mi staně, že v kombinaci s jinou vlastností dojde k vyrušení a nebo naopak k znásobení odvetných útoků.
Platí se za liščí kožich nikoliv za noru.
Když nejsou slyšet bubny, patrně nikdo nebubnuje.
Xantipa

Příspěvekod Altair8 » pon dub 02, 2012 5:27 pm

Xantipa píše:Ráda bych jen poznamenala, že jsem snad prolezla celé fórum poctivě a odpověď jsem nikde nenalezla. Takže snad mě neukamenujete. Jen se divím, že na to nikdo neupozornil.
U vlastnosti z oboru Válečnictví - protiúder - II se píše toto..." všechny přátelské jednotky v armádě mohou oplácet ještě jednou během 1 kol bitvy.
protiúder III- všechny přátelské jednotky v armádě mohou oplatit útok dřívě než k němu vůbec dojde. tato schopnost platí v prvním 1 kolech bitvy
Přitom tady na stránkách Heroes Centrum máte jiný popis této vlastnosti. V textu je ta číslice sice modře zvýrazněna/ myšleno ve hře/, ale nemyslím si že se jedná o proměnou. Tak je to chyba v češtině a nebo znáte někdo přesný anglický text této vlasnosti? Možná jde o prkotinu, ale mě by to jednak zajímalo a pak bych ráda věděla jak to kombinovat s ostatními vlastnostmi. Někdy se mi staně, že v kombinaci s jinou vlastností dojde k vyrušení a nebo naopak k znásobení odvetných útoků.

Počet kol závisí od toho, jakou si zvolíš cestu...jedeš cestu krve, pak tyto schopnosti platí na první 1 kolo bitvy, když zvolíš základní cestu slz (250 bodů), platí na první 2 kola bitvy a pro pokročilou cestu slz (1 000 bodů) platí tyto schopnosti na první 3 kola bitvy ;)

EDIT : základní/pokročilou cestu slz
Naposledy upravil Altair8 dne pon dub 02, 2012 5:42 pm, celkově upraveno 1
Altair8

Příspěvekod Dave_Jame » pon dub 02, 2012 5:37 pm

Jen oprava Altair8 protiúder je schopnost slz, takže její efektivnost se zvyšuje se zaměřením na slzy.

Zároveň popis schopností na webu je nepřesný proto, že admini nemají čas na něm pracovat. Raději doporučuji se řídit textem ve hře.

Dave_Jame
Redaktor

Příspěvekod Altair8 » pon dub 02, 2012 5:43 pm

Dave_Jame překlep, opraveno, dík za upozornění :)
Altair8

Příspěvekod Xantipa » úte dub 03, 2012 6:47 am

Altair8 píše:
Xantipa píše:Ráda bych jen poznamenala, že jsem snad prolezla celé fórum poctivě a odpověď jsem nikde nenalezla. Takže snad mě neukamenujete. Jen se divím, že na to nikdo neupozornil.

Počet kol závisí od toho, jakou si zvolíš cestu...jedeš cestu krve, pak tyto schopnosti platí na první 1 kolo bitvy, když zvolíš základní cestu slz (250 bodů), platí na první 2 kola bitvy a pro pokročilou cestu slz (1 000 bodů) platí tyto schopnosti na první 3 kola bitvy ;)

Děkuji moc za vysvětlení. Teď to "lecos" vysvětluje. :roll:
EDIT : základní/pokročilou cestu slz
Platí se za liščí kožich nikoliv za noru.
Když nejsou slyšet bubny, patrně nikdo nebubnuje.
Xantipa

PředchozíDalší

Zpět na Obecně