Co se týče jednotlivých frakcí, tak by v každém díle měly být stálice: Lidé (hrad), Elfové (Sylvan) a Čarodějové (akademie) na jedné straně a Nekropole, Kobka a Peklo na straně druhé. Ostatní, jako jsou Skřeti, Trpaslíci, Soutok, Svatyně, Temní elfové, Ještěrky atd.. mohou obměňovat, nebo je přidávat do datadisků. (Vím, že v 5 a 6 Temné elfy smíchali s Kobkou, ale já bych je přeci jen rád viděl jako dvě frakce.)
Co se týče vzhledu hradů, tak bych upřednostnil styl z pětky a návrat věží kouzel z trojky. Strom dovedností v šestce byl děsný, moc věcí na výběr a velmi málo bodíků. Upřednostnil bych návrat ke schopnostem z trojky, ale při postupu na další úroveň bych dal na výběr mezi zlepšením dosavadní schopnosti, či naučením libovolné nové. (ve trojce člověk musel brát, co mu systém nabídnul). Hudba se mi nejvíce líbila z dvojky. Rozhodně bych zase zavedl samostatné zabírání dolů, ponechal možnost konverce měst a ponechal pevnosti. U možnosti najímat všechny jednotky v jednom hradu jsem na vážkách. Pak by se mi líbilo, kdyby každý hrad měl bránu vyvolání, zkrz kterou by šlo naverbovat jednotky z obydlí na mapě, které má hráč pod kontrolou. Také by si mohli dát více záležet na příběhu, postrádá epičnost a kontinuitu v průběhu série.
Zatím jsou mé dojmy ze sedmičky takové, že mi připomínají čtyřku, ať už výběrem mezi zbudovanými jednotkami, tak i zatím těma pár screenů prostředí, což mě docela děsí!