Heroes VI a jeho tvorba

Obecně k šestému pokračování Might and Magic: Heroes VI
Liones

Re: Heroes VI a jeho tvorba

Post by Liones »

Zdravíčko všem, tak jsem si taky stáhnul zatím alespoň demo abych okoštoval chuť nových Heroesků a mohl k tomu eventuelně taky napsat moje první dojmy. Něco se mi asi jako většině líbí a něco naopak ne.
Co se týče obtížnosti, nemůžu moc hodnotit, protože jsem si dal zatím jednu mapu za lidi na Normal (Emperors will) a nesetkal jsem se s žádným silným odporem krom u hlavního hrdiny na druhém konci mapy (což byl cíl mapy)...ale ten jenom čekal, až k němu dojedu a sundám ho, sám aktivitu nevyvíjel.

Morálka a štěstí: +++ Takhle je to podle mě super a jak tu někdo napsal, není to tak vytuněný, jako dřív. A naopak třeba u morálky je teď pro změnu vylepšeno, že víte, že jí budete mít před zahránám tahu, takže se s ní dá taktizovat a to se mi také líbí.

Portály: + Opět podle mě vhodně upravené - není nic více frustrujícího, než když chcete zabrat soupeřovi město a ať se vrhnete k jakémukoli, tak tam hopne velemagor a pak vás ještě napadne slušnej kus cesty od hradu (srovnávám to s trojkama, 4ky ani 5ky jsem skoro nehrál....stejně tak obráceně, jedinej hrdina s dobrým pohybem uhlídal v jeden tah všechny hrady, což bylo příliš)

Dobývání hradů: +–
+ Líbí se mi bytelnost hradu, hrad se dá bránit i se slabší posádkou a obrana tak může nadělat slušné škody.
- Co mi tam ale vadilo, že když jsem dobýjel město s hrdinou, chyběla mi jeho podobizna na straně soupeře a já o něm nic nevěděl. A na koně hrdiny na bojišti jsem klikal jako blázen, ale nepodařilo se mi informace o něm nijak zjistit.
Nevím, jestli to je jenom demem, ale chyběly mi střelecké věže, tak doufám, že v plné verzi si je budeme moci dostavovat. Bez nich je obrana bez střeleckých jednotek k celkem k ničemu a silnějšímu hrdinovi se škody nedají udělat skro žádné.

Konvertování hradů a líhní: - Vím, že to bylo i minimálně u pětky, ted to není věci VItek, ale já osobně to nemám rád, protože mi přijde zajímavější rozmýšlet, jakou jednotku si opravdu vemu, byť ne z vlastního národa, než všechno tupě konvertovat a mít jednotky pouze ze svého národu - snižuje to dle mého strategičnost hry (cíl je asi nalákat masu ovcí, které rádi klikají, ale neradi přemejšlejí).

Zabírání dolů a rekrutovačky: + Zabírání dolů ve smyslu, že důl patří pod město mi před ozkoušením hry vadilo, ale musím říct, že když jsem to hrál, tak jsem si rychle zvykl, že nemusím doly obíhat a zabírat po jednom a stejně tak, rekrutovačky - tedy odpadla prudivá rutina a člověk neztrácel zbytečně čas.

Vlastní boje a jednotky: +-
+ Jednotky se mi na bitevním poli líbí víc, než jsem očekával. I efekty jsou fajnový a schopnosti jednotek jsou samozřejmě veliké plus - například pretorián ala bodyguard je opravdu fajnová záležitost :D . Co do vyváženosti zatím nevím, hrál jsem jenom za lidi.
- Co si autoři mohli odpustit jsou animace, když hrdina útočí na jednotku...hrdina se rozeběhne, řítí se k jednotce, sekne jí vší silou a...jednotka stojí, jako přikovaná, ani se nehne - opravdu působivé. Také se mi stalo, že se mi objevila animace souboje dvou jednotek při kritickém úderu, ale viděl jsem pouze listí, protože jednotky byly zdá se schovány. Takže zde mají autoři ještě co ladit.

Skill tree: --- Ikdyž jsem myslel, že nejhorší změna budou ta města, to je jenom změna dekorační a ikdyž s městy nyní spokojený nejsem, je to otázka zvyku. Ale Skill tree je potle mě katastrofa. Tím, že si můžu vybrat cokoli, je to podle mě promiňte mi ten výraz, ale zmršený. Nikdy není možno, aby všechny skily byly vyvážené, to znamená, že člověk časem najde pár skillů, do kterých bude investovat a pak to bude jenom rutina - napřklad 1. logistika, 2. haste...atak dále...prostě variabilita padne a některé vlastnosti se nebudou vybírat vůbec (pouze na prvotní ozkoušení, anebo pokud bude hrdina umět mít již vše co potřeboval).

Jestli jsem zde napsal něco, co už se hodně roezbíralo, tak se omlouvám, všechny předchozí přízpěvky jsem nepřečetl. Ale jako veliký fanoušek Heroesů jsem musel taky napsat svoje první dojmy.:) A jasný, vím, je to Demo a bude se to ladit, tak mě nekamenujte, jestli někoho naštvala nějaká moje výtka.:)

Každopádně příjemný paření alespoň dema, nebo bety.
Dave_Jame
Redaktor

Post by Dave_Jame »

@ Liones
Dík za velice pěkný příspěvek, po delší době jsem si tu vážně něco s chutí přečetl. Jen dva detaily kterých si časem možná všimneš sám
Věže při obraně Automaticky střílící věže jsou součástí opevnění na jeho pozdějších stupních (pokud se nepletu tak na 3tím stupni) do té doby musíš využít výhody hlavní věž)
Konvertování Konvertování je v VI. novinkou.. ano v V byly tento "efekt" použit ale pouze v rámci tažení, jakožto aktivní herní prvek je to novinka.
Podpořili byste projekt za zlepšení Češtiny v Heroes VI?

Stačí když zde napíšete chyby se kterými jste se setkali. http://forum.heroes-centrum.com/viewtopic.php?f=24&t=5150
MINOTAUR

Post by MINOTAUR »

Ja s tým konvertovaním čo tu napísal Liones vôbec nesúhlasím. Nikto ťa nenúti aby si si mesto konvertoval ale povedz mi na čo si mám robiť ľudských vojakov keď hrám napr. za nemŕtvych. To že sa dá konvertovať je veľký plus hry a som rád že konečne si môžem robiť len vojakov svojho národa a hlavne v kampani sa to vyplatí.
„Právo je na straně silnějšího.“ Dovednost provést nějaký čin je dostatečný důvod proto ho učinit. Dobývej, drancuj a masakruj slabé – a nebo taky ne, záleží to jen na tobě. Oddávej se svým sobeckým potěšením. Zasvěť ty blázny, kteří neznají pravý význam svobody. Moc je tu proto, aby se jí ujali silní a vládli slabým.
Liones

Post by Liones »

Dave_Jame wrote:@ Liones
Dík za velice pěkný příspěvek, po delší době jsem si tu vážně něco s chutí přečetl. Jen dva detaily kterých si časem možná všimneš sám

Věže při obraně Automaticky střílící věže jsou součástí opevnění na jeho pozdějších stupních (pokud se nepletu tak na 3tím stupni) do té doby musíš využít výhody hlavní věž)

Konvertování Konvertování je v VI. novinkou.. ano v V byly tento "efekt" použit ale pouze v rámci tažení, jakožto aktivní herní prvek je to novinka.

Věže při obraně Díky za info, to mě potěšilo a doufal jsem, že to tak přeci jen bude. :wink:

Konvertování Jo tak dokonce novinka...tak tahle novinka mě tedy nepotěšila. Doufám, že to půjde alepsoň u map vypnout (důvody jsem již psal).
Liones

Post by Liones »

MINOTAUR wrote:Ja s tým konvertovaním čo tu napísal Liones vôbec nesúhlasím. Nikto ťa nenúti aby si si mesto konvertoval ale povedz mi na čo si mám robiť ľudských vojakov keď hrám napr. za nemŕtvych. To že sa dá konvertovať je veľký plus hry a som rád že konečne si môžem robiť len vojakov svojho národa a hlavne v kampani sa to vyplatí.

Technicky vzato nenutí, ale když nebudeš konvertovat, budeš mít mnohem slabší armádu a dostaneš od někoho, kdo konvertuje na řiť...takže vlastně ano, pokud chceš mít šanci, nutí tě konvertovat :wink:

A lidských vojáků využiješ třeba u druhého hrdiny, kterej se bude specializovat na ně a třeba na obranu, nebo nějaké slabší tažení. Takto to bude často o jednom hrdinovi, kterému bude člověk cpát skoro celou armádu, aby porazil cokoli a měl co nejmenší ztráty.
Ale samozřejmě pro hráče, co nechtějí armády míchat to je samozřejmě neocenitelné. Já osobně mám rád větší variabilitu a rozmanitost..:)
kiliroy

Post by kiliroy »

Liones wrote:
MINOTAUR wrote:Ja s tým konvertovaním čo tu napísal Liones vôbec nesúhlasím. Nikto ťa nenúti aby si si mesto konvertoval ale povedz mi na čo si mám robiť ľudských vojakov keď hrám napr. za nemŕtvych. To že sa dá konvertovať je veľký plus hry a som rád že konečne si môžem robiť len vojakov svojho národa a hlavne v kampani sa to vyplatí.

Technicky vzato nenutí, ale když nebudeš konvertovat, budeš mít mnohem slabší armádu a dostaneš od někoho, kdo konvertuje na řiť...takže vlastně ano, pokud chceš mít šanci, nutí tě konvertovat :wink:

A lidských vojáků využiješ třeba u druhého hrdiny, kterej se bude specializovat na ně a třeba na obranu, nebo nějaké slabší tažení. Takto to bude často o jednom hrdinovi, kterému bude člověk cpát skoro celou armádu, aby porazil cokoli a měl co nejmenší ztráty.
Ale samozřejmě pro hráče, co nechtějí armády míchat to je samozřejmě neocenitelné. Já osobně mám rád větší variabilitu a rozmanitost..:)

Nj když máš pak v armádě Titány, Černý draky, Anděly, Diamantový draky (tuším, za elfy jsem moc nehrál), Nezkrotný kyklopy, Lávový draky a Arcidémony tak je to sice pěkný, ale to i když máš pak Lvího ducha a vedení na expertní ůrovni tak ti morálka stojí za houby. No to možná trocuh přeháním, ale prostě pokud máš jednotky svého národa má to 2 velké výhody:
1) Morálka
2) Hrdina se na ně specializuje
Já zastávám názor že pokud někdy chcete používat jednotky jiné než jsou vaše, což se většinou musí, tak si najměte hera.

Takže konvertování se zastávám, ale i tak bych to udělal o něco dražší.
:(
Dave_Jame
Redaktor

Post by Dave_Jame »

Já zastávám názor zdražit, a předělat z instantní činosti na dlouhodobější.

Ale popravdě.. od dobe Heroes II nevyužil žádný jiný díl potenciál kombinovaných armád a neutrálů tak aby se to vyplatilo.
což je škoda protož to velice dle mě omezuje taktické možnosti.
Největší problém v tomto ohledu je z mého pohledu fakt, že když dobijete Hrad soupeře v VI nemáte možnost vykoupit jeho produkci protože ta je už započítána v soupeřově banku. odpadá pak strategie dobývání 7 či 1 den

Stačí když zde napíšete chyby se kterými jste se setkali. http://forum.heroes-centrum.com/viewtopic.php?f=24&t=5150
kiliroy

Post by kiliroy »

A co by se dělo během předělávání? A to se dá ještě snadno vyřešit, ale docela tvrdý oříšek by podle mě bylo: Co když obsadíte lidský hrad a začnete ho předělávat, dejme tomu že to zabere 1 týden tj. 7 dnů. Co když se celý rozčílený, že jste mu dobyly hrad, vrátí lidský hrdina a obsadí ho zpátky. Dejme tomu že mu to trvalo 5 dní takže zbývali pouze 2 dny a transformace by byla hotová. On to úspěšně dobije a dá to konvertovat zpět. Bude konvertování zpět trvat 5 dní nebo 7 dní nebo nějakou rovnicí se dojde k tomu že např. 3 dny? Napadá mě snad jen to že by to trvalo týden ale ten týden by musel být hrad stále té původní rasy třeba by nevynášel peníze a neprodukoval jednotky ale pořád by to byl, podle toho příkladu, lidský hrad takže ve chvíli kdyby to obsadil zpět lidský hrdina tak by se všechno instantně vrátilo do normálu. A i přes to že to až tak složité není tak mají podle mě vývojáři dost práce s jinými věcmi a tohohle se dočkáme možná tak v datadisku.

Edit: ty jiné věci jsou např. hromada bugů, vyrovnanost ras (např. radiant glory)
:(
MINOTAUR

Post by MINOTAUR »

Keby to malo byť takto tak to radšej nech nieje vôbec. Týždeň si mesto konvertujem a pred koncom týždňa by ho dobil nepriateľ naspäť a ja ho zase dobijem a on ho zase dobije naspäť to by bolo dookola to isté a nudné len by to zdržiavalo a potom by to už naozaj nikto nevyužíval. Drahšie nepoviem ale nech to netrvá dĺho.
„Právo je na straně silnějšího.“ Dovednost provést nějaký čin je dostatečný důvod proto ho učinit. Dobývej, drancuj a masakruj slabé – a nebo taky ne, záleží to jen na tobě. Oddávej se svým sobeckým potěšením. Zasvěť ty blázny, kteří neznají pravý význam svobody. Moc je tu proto, aby se jí ujali silní a vládli slabým.
Dave_Jame
Redaktor

Post by Dave_Jame »

Nudné? stejně tak za nudné můžeš označit i to, že dobyješ hrad, překonvertuješ. Druhý, překonvertuješ třetí překonvertuješ a pak může vypnout hru protože během 1 týdne získáš 2x větší armádu než tvůj soupeř, čímž hra ztrácí prakticky smysl.. a ano to je to co se děje teď.. jakmile máš 40% hradů pod vlajkou svého národa hra prakticky ztrácí smysl...

Mrakoplas

Post by Mrakoplas »

Suhlasim s Daveom cele je to len o hunteni hradov a konvertovani. A konvertovat musis aby si udrzal krok z superom , skladat rozne druhy nemozes kvoli moralke snad uz od 3, a navyse by ta super rozbyl poctom. Urcite by sa nemalo konvertovat hned a tak lacno. Takze cela strategoa v VI je kto ma vaciu armadu vyhra, to sice platilo vzdy ale tu je velmi lahke ju ziskat.

A ten bank je tiez kravina teraz nehra rolu kedy dobyjete hrad takze dalsia strategicka cast v .... radsej tam maly nechat karavany, ktore su logickejsie aj realnejsie nez naky drbly bank.

Plus absolutne nechapem preco vratili k dobyvanie hradu z 4 ktore vseci neznasali. Vkladanie vlastnych strelcov do veze by som este prezil ale moznost rozbyjat branu a hradby vsetkymi jednotkami omg.
Healerske jednotky su tiez pekne sprosty napad hlavne u nekracov jak moze duch liecit to mi asi nik nevysvetli a u castlu su tiez tie cuzi ako prve naodstrel. 3x vylieca a potom len zavadzaju.

Cesta krvy a slz je sice fajn sprestrenie ale nedomyslene aby som musel s kazdy bojovat , troska nuda a ked date Quick combat tak sa obcas nestiham divit jak moze byt pc tak sprosty. A ten skill tree je proti serii Heroes ten bol vzdy o tom hrat s tym co dostanes , plus ze su kuzla pocitane ako skilly to moze napadnut len madara. Takze magicky hrdina sa 3 kuzlami je velmi vtipny :)

Takze moj nazor na VI je ze dopadne ako IV niektory ju budu milovat , ostatny nenavydiet.
Je jedno kde prave ste vzdy sa najde nejaky.....
Magor
Liones

Post by Liones »

Dave_Jame wrote:Nudné? stejně tak za nudné můžeš označit i to, že dobyješ hrad, překonvertuješ. Druhý, překonvertuješ třetí překonvertuješ a pak může vypnout hru protože během 1 týdne získáš 2x větší armádu než tvůj soupeř, čímž hra ztrácí prakticky smysl.. a ano to je to co se děje teď.. jakmile máš 40% hradů pod vlajkou svého národa hra prakticky ztrácí smysl...

Jo díky, přesně tak to bylo myšleno, akorát jsi to vysvětlil mnohem lépe, nežli já.
Liones

Post by Liones »

Mrakoplas wrote:Suhlasim s Daveom cele je to len o hunteni hradov a konvertovani. A konvertovat musis aby si udrzal krok z superom , skladat rozne druhy nemozes kvoli moralke snad uz od 3, a navyse by ta super rozbyl poctom. Urcite by sa nemalo konvertovat hned a tak lacno. Takze cela strategoa v VI je kto ma vaciu armadu vyhra, to sice platilo vzdy ale tu je velmi lahke ju ziskat.

A ten bank je tiez kravina teraz nehra rolu kedy dobyjete hrad takze dalsia strategicka cast v .... radsej tam maly nechat karavany, ktore su logickejsie aj realnejsie nez naky drbly bank.

Plus absolutne nechapem preco vratili k dobyvanie hradu z 4 ktore vseci neznasali. Vkladanie vlastnych strelcov do veze by som este prezil ale moznost rozbyjat branu a hradby vsetkymi jednotkami omg.
Healerske jednotky su tiez pekne sprosty napad hlavne u nekracov jak moze duch liecit to mi asi nik nevysvetli a u castlu su tiez tie cuzi ako prve naodstrel. 3x vylieca a potom len zavadzaju.

Cesta krvy a slz je sice fajn sprestrenie ale nedomyslene aby som musel s kazdy bojovat , troska nuda a ked date Quick combat tak sa obcas nestiham divit jak moze byt pc tak sprosty. A ten skill tree je proti serii Heroes ten bol vzdy o tom hrat s tym co dostanes , plus ze su kuzla pocitane ako skilly to moze napadnut len madara. Takze magicky hrdina sa 3 kuzlami je velmi vtipny :)

Takze moj nazor na VI je ze dopadne ako IV niektory ju budu milovat , ostatny nenavydiet.

Souhlasím s tím bankem - odstranili jednu úžasnou věc, kdy se člověk snažil ze všech sil 7 den získat hrad, rychle nabrat populaci a pak třeba zdrhnout před naštvaným silnějším hrdinou. Parádní adrenalin. Anebo prostě taktizovat, že tu jednu populaci získám já a ne soupeř. A jestli jednotky z toho banku může člověk naverbovat i všechny v čerstvě získaném městě, to taky strategii taky moc nepřidá. Podle mě krásné bylo, když každé město žilo vlastním životem, jendou za čas jsem so doběhl pro 2-3 opulace a posílenej hurá zase do boje a ne to takhle házet do jednoho pytle, kdy hráč v podstatě pořád hraje s maximální možnou armádou - tedy v podstatě je vše předem určeno.
Takže podle mě tenhle krok je jako mnohých dalších změn v H-VI komerční tah - asice zjednodušit to a přilákat víc lidí klikačů, kteří hru zvládnou i bez velkého přemýšlení. Já to samozřejmě chápu, doba je těžká a hra si na sebe musí vydělat, ale zrovna u mé nejoblíbenější hry mě jakékoli snižování strategie a rozmanitosti dost mrzí.
Robertosom

Post by Robertosom »

Skôr súhlasím ohľadom konvetovania s tými nespokojnými. Už konvertovanie mesta behom jedného jediného dňa je do neba volajúca blbosť. Že je to také lacné tiež. Ale čo si už mohli fakt odpustiť, tak konvertovanie nie len typu mesta ale aj budov. Tak dobre, keď ľudský hrdina dobije nekropolu, tak nebude vytvárať múmie ale si na tom mieste urobí vlastný camp a bude robiť svoje jednotky. Ale že v budovu kde sa privolávali spriadačky osudu prestavia na chrám pre potreby povolávania anjelov? WTF?
Keď už chceli, tak mohli dať možnosť zmeniť typ hradu na svoj (prekonvertovať), ale s tým že by hráč vlastne začal na tom mieste budovať svoje vlastné mesto, čiže by mal mesto na úrovni 0 a s 0 budovami a celé mesto by si na území bývalej nekropole musel vystavať sám. Dávalo by to zmysel. Nekromant zasa po obsadení ľudského mesta by z neho spravil nekropolu, ale všetky budovy je predsa potrebné postaviť znova. Predsa keď nekromant potrebuje postaviť pyramídu, tak fakt či už v meste je alebo nie je katedrála mu nijako nepomôže.
Liones

Post by Liones »

Robertosom wrote:Skôr súhlasím ohľadom konvetovania s tými nespokojnými. Už konvertovanie mesta behom jedného jediného dňa je do neba volajúca blbosť. Že je to také lacné tiež. Ale čo si už mohli fakt odpustiť, tak konvertovanie nie len typu mesta ale aj budov. Tak dobre, keď ľudský hrdina dobije nekropolu, tak nebude vytvárať múmie ale si na tom mieste urobí vlastný camp a bude robiť svoje jednotky. Ale že v budovu kde sa privolávali spriadačky osudu prestavia na chrám pre potreby povolávania anjelov? WTF?
Keď už chceli, tak mohli dať možnosť zmeniť typ hradu na svoj (prekonvertovať), ale s tým že by hráč vlastne začal na tom mieste budovať svoje vlastné mesto, čiže by mal mesto na úrovni 0 a s 0 budovami a celé mesto by si na území bývalej nekropole musel vystavať sám. Dávalo by to zmysel. Nekromant zasa po obsadení ľudského mesta by z neho spravil nekropolu, ale všetky budovy je predsa potrebné postaviť znova. Predsa keď nekromant potrebuje postaviť pyramídu, tak fakt či už v meste je alebo nie je katedrála mu nijako nepomôže.

Máš recht. To by dávalo alespoň nějakej smysl - chceš svůj hrad? Tak si zbourej ten cizí a postav si ho znovu. Anebo funguj s tím, co již postavené je, ale v rámci dané rasy. A samozřejmě by to mělo bejt nákladnější. Pak by člověk musel přemejšlet, jakou variantu zvolí...jestli má šanci hrad udržet, než ho rozumně zbuduje, anebo radši nechat jak je a využívat jednotky jiné rasy...jediná věc na přemejšlení v tomto stavu tedy je: mám na překonvertování prachy a matroš?
Post Reply