Co se týče obtížnosti, nemůžu moc hodnotit, protože jsem si dal zatím jednu mapu za lidi na Normal (Emperors will) a nesetkal jsem se s žádným silným odporem krom u hlavního hrdiny na druhém konci mapy (což byl cíl mapy)...ale ten jenom čekal, až k němu dojedu a sundám ho, sám aktivitu nevyvíjel.
Morálka a štěstí: +++ Takhle je to podle mě super a jak tu někdo napsal, není to tak vytuněný, jako dřív. A naopak třeba u morálky je teď pro změnu vylepšeno, že víte, že jí budete mít před zahránám tahu, takže se s ní dá taktizovat a to se mi také líbí.
Portály: + Opět podle mě vhodně upravené - není nic více frustrujícího, než když chcete zabrat soupeřovi město a ať se vrhnete k jakémukoli, tak tam hopne velemagor a pak vás ještě napadne slušnej kus cesty od hradu (srovnávám to s trojkama, 4ky ani 5ky jsem skoro nehrál....stejně tak obráceně, jedinej hrdina s dobrým pohybem uhlídal v jeden tah všechny hrady, což bylo příliš)
Dobývání hradů: +–
+ Líbí se mi bytelnost hradu, hrad se dá bránit i se slabší posádkou a obrana tak může nadělat slušné škody.
- Co mi tam ale vadilo, že když jsem dobýjel město s hrdinou, chyběla mi jeho podobizna na straně soupeře a já o něm nic nevěděl. A na koně hrdiny na bojišti jsem klikal jako blázen, ale nepodařilo se mi informace o něm nijak zjistit.
Nevím, jestli to je jenom demem, ale chyběly mi střelecké věže, tak doufám, že v plné verzi si je budeme moci dostavovat. Bez nich je obrana bez střeleckých jednotek k celkem k ničemu a silnějšímu hrdinovi se škody nedají udělat skro žádné.
Konvertování hradů a líhní: - Vím, že to bylo i minimálně u pětky, ted to není věci VItek, ale já osobně to nemám rád, protože mi přijde zajímavější rozmýšlet, jakou jednotku si opravdu vemu, byť ne z vlastního národa, než všechno tupě konvertovat a mít jednotky pouze ze svého národu - snižuje to dle mého strategičnost hry (cíl je asi nalákat masu ovcí, které rádi klikají, ale neradi přemejšlejí).
Zabírání dolů a rekrutovačky: + Zabírání dolů ve smyslu, že důl patří pod město mi před ozkoušením hry vadilo, ale musím říct, že když jsem to hrál, tak jsem si rychle zvykl, že nemusím doly obíhat a zabírat po jednom a stejně tak, rekrutovačky - tedy odpadla prudivá rutina a člověk neztrácel zbytečně čas.
Vlastní boje a jednotky: +-
+ Jednotky se mi na bitevním poli líbí víc, než jsem očekával. I efekty jsou fajnový a schopnosti jednotek jsou samozřejmě veliké plus - například pretorián ala bodyguard je opravdu fajnová záležitost
- Co si autoři mohli odpustit jsou animace, když hrdina útočí na jednotku...hrdina se rozeběhne, řítí se k jednotce, sekne jí vší silou a...jednotka stojí, jako přikovaná, ani se nehne - opravdu působivé. Také se mi stalo, že se mi objevila animace souboje dvou jednotek při kritickém úderu, ale viděl jsem pouze listí, protože jednotky byly zdá se schovány. Takže zde mají autoři ještě co ladit.
Skill tree: --- Ikdyž jsem myslel, že nejhorší změna budou ta města, to je jenom změna dekorační a ikdyž s městy nyní spokojený nejsem, je to otázka zvyku. Ale Skill tree je potle mě katastrofa. Tím, že si můžu vybrat cokoli, je to podle mě promiňte mi ten výraz, ale zmršený. Nikdy není možno, aby všechny skily byly vyvážené, to znamená, že člověk časem najde pár skillů, do kterých bude investovat a pak to bude jenom rutina - napřklad 1. logistika, 2. haste...atak dále...prostě variabilita padne a některé vlastnosti se nebudou vybírat vůbec (pouze na prvotní ozkoušení, anebo pokud bude hrdina umět mít již vše co potřeboval).
Jestli jsem zde napsal něco, co už se hodně roezbíralo, tak se omlouvám, všechny předchozí přízpěvky jsem nepřečetl. Ale jako veliký fanoušek Heroesů jsem musel taky napsat svoje první dojmy.
Každopádně příjemný paření alespoň dema, nebo bety.