Heroes fórum

Fórum ke všem dílům Heroes of Might and Magic

Přejít na obsah

MMH7 Čeština

Obecně k sedmému pokračování Might & Magic: Heroes od Limbic Entertainment.

MMH7 Čeština

Příspěvekod Lucas Gryf » stř čer 10, 2015 1:39 pm

Ahoj, neví se, jestli se už začalo s překladem hry?
Každopádně, jaký by jste měli radši překlad orků - orkové, nebo skřeti? Klidně pište další alternativní překlady apod., a možná kdyby se to dostalo do Playmana, mohli bychom tím něco ovlivnit :-)
Lucas Gryf

Re: MMH7 Čeština

Příspěvekod LordGraa » stř čer 10, 2015 2:43 pm

Lucas Gryf píše:Ahoj, neví se, jestli se už začalo s překladem hry?
Každopádně, jaký by jste měli radši překlad orků - orkové, nebo skřeti? Klidně pište další alternativní překlady apod., a možná kdyby se to dostalo do Playmana, mohli bychom tím něco ovlivnit :-)

Heroes VII budou plně v CZ (titulky, ne dabing) už od distributora hry (Playman).
Česká fanstránka herní série Heroes of Might and Magic
https://www.worldofheroes.cz
Stíny nad Ashanem
https://wpu.worldofheroes.cz/tsoa.html
LordGraa

Příspěvekod Grawl » stř čer 10, 2015 5:37 pm

Já bych preferoval slovo skřeti.
Jinak doufám, že nebudou hnus překlady typu goblin traper nebo nehmotný drak.
Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty parchanty na druhé straně aby padli za tu svou.
Grawl

Příspěvekod antalyan » stř čer 10, 2015 5:38 pm

Určitě skřeti, jsem na to zvyklý z pětky.
Jen doufám, že si dají na překladu o něco víc záležet než u šestky...
antalyan

Příspěvekod RRRick » stř čer 10, 2015 6:03 pm

Já se nejvíc těším na Zrůdy bez tváře :mrgreen: :mrgreen:
RRRick

Příspěvekod Lucas Gryf » stř čer 10, 2015 6:17 pm

Zrůdy bez tváře! Ah! Už kdysi jsem nad tím ragoval, nechci zrůdy bez tváře, ale, pokud možno, Ti bez tváře. Imo.
Lucas Gryf

Příspěvekod filozof » stř čer 10, 2015 6:24 pm

orc - orkové, orci
goblins - skřeti

Je to tak už od dob Tolkiena.

Anglické slovo pro skřeta, ,,orc", podle Tolikenova vysvětlení pochází ze staroanglického slova pro ,,démona", a tito tvorové žijí ve Středozemi odpradávna.
V Hobitovi používá autor jiné anglické slovo, ,,goblin", což je méně dospělé pojmenování pro tyto zplozence tmy. Mají křivé nohy, dlouhé paže, tesáky, jsou nevysocí, ale svalnatí, chlupatí a páchnou. v rámci tohoto obecného popisu se mezi skřety vyskytují zajímavé rozdíly.

(...)
V Pánu Prstenů potkáváme několik odrůd skřetů, stejně jako potkáváme několik odrůd elfů. První odrůda patří Sauronovi a pravděpodobně tvoří většinu bojujících skřetů, které v příběhu nacházíme. jsou ,,velicí a zlí: černí mordorští skuruti" (I, 305), s nimiž se Gandalf a ostatní utkají v Morii. Ale později, když jsou Smíšek a Pipin hnáni přes rohanská pole, odpudivý Uglúk se chlubí: ,,My jsme bojovný skurut-hai! My zabili [Boromira]." (II, 42) V rozmluvě, v níž se taktovychloubá, patří Úglukovi ,,bručivý" hlas; tišší, ,,ale zlejší" hlas patří Grišnákhovi, který prohlašuje, že skřeti i zajatci by měli jít zpátky do Lugbúrzu (zjevně Mordoru, nebo snad samotné Černé věže) a vznáší otázku, co si o sobě Saruman myslí?! Pak je tam třetí skupina, severští skřeti, ti, kteří nesnášejí denní světlo (těm říká Tolkien ,,goblins", snad by naznačil, že nejsou příliš významní).

Michael N. Stanton; Hobiti, elfové a čarodějové; Mladá Fronta; strany 173-175

Dobře je to udělané ve Warcraftu. WOW se sice už nepřekládá, ale Warcraft 3 jsme asi všichni hráli v češtině. Válečníci hordy byli orkové, a ti malí vybuchující zmetci se vzducholoděmi byli skřeti.
filozof

Příspěvekod Lucas Gryf » stř čer 10, 2015 6:29 pm

Po tom, co jsem začal hrát Tribes of the East jsem začal docela rozlišovat zelené a hnědé orkoskřety. Ti zelení orkové - H3, ti hnědí skřeti - H5. Ale v H6 byli ti hnědí nazváni orkové a já jsem se v tom začal ztrácet.
Lucas Gryf

Příspěvekod LOYF » stř čer 10, 2015 6:42 pm

Snad bude tu češtinu vytvářet někdo, kdo alespoň prošel základkou. V 6. díle bylo tolik pravopisných hrubek, že to snad překládal někdo, kdo v ČR akorát pár let žil. :?
LOYF

Příspěvekod Lucas Gryf » stř čer 10, 2015 7:42 pm

Tak jsem se zeptal na FB Playman a bylo mi zodpovězeno, cituji: "Řekla bych, že se již na překladu pracuje."
Lucas Gryf

Příspěvekod Alarik » čtv čer 11, 2015 10:06 pm

Rozhodně dávám přednost překladu skřeti, s výrazem orkové v Heroes 6 jsem se nikdy nedokázal smířit. Ale nejhorší byl právě zmíněný výraz Zrůdy bez tváře, to jsem nemohl vystát (Proč slovo zrůda?). Přitom existuje jednoduchý překlad Beztvářní, který byl ostatně použit už v Heroes 5.
Alarik

Příspěvekod estla » čtv čer 11, 2015 10:37 pm

Tak v tomto prípade mi je názov orkové či skřeti srdečne jedno, hrala som už toľko hier, kde sa vyskytujú oba názvy, že už to neriešim - možno aj preto, že cz nie je moja rodná reč a vždy prijmem voľbu vydavateľa ako ich nazve :D

ale je pravda, že zrůdy bez tváře mi vadili, nejak som sa s týmto názvom nikdy nestotožnila
estla

Příspěvekod Lucas Gryf » pát čer 12, 2015 4:46 am

Myslím si, že by se s tím dalo něco dělat, ne? Pokud najdeme vhodný kontakt, můžeme je tak kontaktovat a pomoci překlad vylepšit.
Lucas Gryf

Zpět na Obecně