Kam ty cesty vedou

Vše k fanstránce (připomínky, návrhy, kritika)
Post Reply
Dave_Jame
Redaktor

Kam ty cesty vedou

Post by Dave_Jame »

Zdravým všechny čtenáře.

Jak tak prolézám a hrabu se v zahraničních (Anglicky psaných) fórech, abych zjsitil alespoň něco pro vás všechny co tu občas chodíte. Všímám si, snad víc než kdy předtím, rozpolcenosti Heroes komunyty.

Jak všichni víte, hry nesoucí v názvu ono příslovné "Moc a Magie" se na scéně herního světa nachází už více než 25 let. Za tu dobu stihla serie vyměnit 4-5 světů, 2 univerza, 3 vydavatelství a 2 majitele licence.

Na jaře příštího roku se má rodina Might and Magic rozšířit o nového člena, o 6 pokračování TBS (tahové strategie) Heroes of Might and Magic. Tedy oprava, loni proběhlo přeznačkování celé série, takže Might and Magic: Heroes 6.

Spolu s názevem má hra přinést spoustu i změn. Ale o těch se budeme asi všichni bavit až je budeme mít na stole (popřípadě v počítači).

To nad čím bych se já teď rád pozastavil je spíš stav komunity. Jsouto desítky a stovky lidí, aktivní na všech fórech, mnozí z nich na několika zároveň. Ale stejně tak jak se opakují jednotlivý jedinci, opakují se i projevy nespokojenosti. A co je smutnější, nespokojenosti vlastně nad vším.

Vnímám to osobně jako velký stín minulosti. Jako když máte doma starý kabát a nevíte zda by bylo lepší ho vyhodit či ne. Mnoho lidí nadává a poukazuje na koncept Heroes 5 a ukazjí chyby, a přitom si zároveň protiřečí. Chtěji aby ten svět byl něčím zajímavý, unikátní a zvláštní, ale na druhou stranu se hned o pár řádků dovolávají zažitých stereotipů z minulých dílů. Jako by jim někdy v minulosti uniklo že práva už má někdo jiný, že čas jde dál, a s ním přichází i změny.

Jiní zase srovnávají Heroes s ne-až-tak-starou hrou Kings bounty, která vlastně stvráňuje nové pojetí hry, která byla Heroes předlohou. Stvárňuje ji dobře a hratelně. Přesto, měli by si tvlrci z ní brat příklad?
Osobně si myslím že ne. KB je totiž RPG. Velice jednotvárné RPG, jen s malím množstvím možností a odchilky od děje. A krom samotných soubojů se vlastně o žádnou spojitost s Heroes nejedná. Možná je hra lákavá svou variabilitou schopností. na druhou stranu vás v ní nic nenutí jednat. Herni dny a hodiny plynou, a ve hře není nikdo a nic co by vás hnalo dál a dál.

Osobně si myslím že odebýrat ze hry prvky náhody (jako jsou třeba přesné vývojové stromy povolání) do strategie nepatří. Kdyby bylo všechno dané, a jasné, přesně by jsme všechno věděli, kdo proti nám hraje a jaká je mapa. Proč by jsme to vlastně měli hrát? Nebylo by pak jednoduší hodit vše do stroje ať mi propočítá, zda jsem yvhrál, nebo ne?

A poslední kámen úrazu, nad kterým bych se rád pozastavil. Je samotný přístup hráčů k hraní. S hráčem Nivinem jsem se nedávno schodl na tom, že nás nejvíce baví hra taktická, dynamická a hlavně rychlá. Je pro nás největší zábavou jak s danými prostředky dosáhnout co nejrychleji co nejlepších výsledků. Ale z mnoha jiných lidí, mám zcela jiný pocit. Pocit touhy po moci, hromadění a nesmyslného megalomanství. Na co potřebuji na mapě 10 stromů na získání úrovně. Na co potřebuji tisícové armády a desítky a desítky chrámů a svatyní na zvýšení svých parametrů. Mám takvý pocit že si tito lidé pletou strategii s RPG hrou, která je přeně o tomhle, víc víc, rychleji rychleji. Ale nepletou si tihle lidé žnár? Nemohli by raději zůstat u her jako je právě KB (či Etherlords 2) a nenutili vývojáře do změn které místy silně narušují princip hry?

Tohle vše jsem napsal jen z jednoho důvodu, abych zahájil diskuzy a zjistil názory vás, čtenářů?
Jaký názor zastáváte vy? A čeho jiného jste si všimli zde, nebo někde jinde.

Pro přehlednost ještě stručně zopakuji hlavní témata pro dyskuzi.
1:Neměli by i straší zkušení hráči, nechat minulost minulostí a příjmout Ashan jako něco zcela nového?
2: Myslíte že přespřílišné zabudovávání RPG prvku je spíš hře prospěšné, nebo škodlivé?
3: Nemyslíte že by hra jako Heroes, měla mít více možností jak se k ní můžeme postavit? více možností a taktik než jen tu, kterou nám vnuknou tvůrci/poradci?

Doufám že se k diskuzi alespoň někdo přidá. Teď je prostor jen váš.
Last edited by Dave_Jame on Sat Jan 01, 2011 1:07 pm, edited 1 time in total.
Podpořili byste projekt za zlepšení Češtiny v Heroes VI?

Stačí když zde napíšete chyby se kterými jste se setkali. http://forum.heroes-centrum.com/viewtopic.php?f=24&t=5150
Lister

Re: Kam ty cesty vedou

Post by Lister »

Tak já bych poukázal na to co si nazval megalomanství a touha po moci. Nevím jak vy ostatní hrajete Heroese (jedno jaký díl), ale já jsem se ho naučil hrát hlavně s jednim hrdinou. Má to své výhody i nevýhody. Ano v tomto směru je pravda že to hraju jako RPG stím že si zlepšuju hrdinu. Ovšem já radši mám jednoho nadupanýho hrdinu s pěknou armádou který protivníký rozdrtí než abych měl hrdinů deset kterýho jen "škrábnou" a pak by mě dorazil. V tomto směru je bych řekl výhoda.....ovšem nevýhoda spočívá v tom že jeden hrdina nemůže být zároveň na dvou místech současně a proto hrdinu směřuju na kouzla kterýma toho hrdinu mohu přemisťovt po mapě. V tomto je to opravdu touha po moci a eště ke všemu magalomanstvý jeho armády (jelikož k němu dávám všecky jednotk). Takle bych to viděl já ze svýho pohledu.....
Život je změna, chaos, bída a utrpení.....Smrt přináší klid, řád a věčnou krásu
Rejthis

Post by Rejthis »

No nevím jak začít ,ale já osobně když jsem hral posledně heroes V po síti tak se našel borec,byl to němec ale pěkně vyčůranej dal totiž mapu podzemní poklady obtížnost na normal takže hodně surovin a hodně lowe.Ja si dal Přírodu a on si dal pak Barbary byl na pozici první,ja druhé a na začátku druhého týdne se ke mě dostal přes tu vodu a normalně mě rozbil sice trochu s obtížnosti ale rozbil:)
Tím chci řict jo dají se hrát hry ve stylu microstrategy a líbí se mi to,ale serou mě lidi co využívaj chyb hry a toho že si nastaví mapu,nastaví si suroviny,člověk se napojí,třeba si nevšimneš nastavení hry a podme do začátku druhého týdne je konec :lol: tak to to me přestává okamžitě bavit,protože hrát hru 10 minut je už aj na mě moc :o :shock: Takže proto asi preferuju radši magalománství né tak velké :twisted: to zas nemusím,ale chci si zahrát a nééé na 10 minut :D
samozřejmě kutím taky jednoho hrdinu,zatím co s ním jezdím kutím army a jeho vlastnosti,tak na hradě se mi kupí army takže kdyby už mě někdo napadl,tak uteču do hradu,spojím army a du hned na věc,dorazit protivníka nebo budu mít smůlu kdyby měl pouta války :lol: :lol: :D
Kde zoufalství káže, tam bezmoc rozum sváže a nastoupí k moci démoni noci... Strach z prázdnoty duši svírá bytosti, jíž chybí víra a jedine...
Fuckinek

Post by Fuckinek »

Hraju H3 a tam mám jednoho hlavního hrdinu a hodně dalších "sběračů", kteří zkoumají mapu, berou suroviny a dělají "vláček", takže pak dokážu army přenést přes půlku mapy z hradu až k hlavnímu hrdinovi a nemusím pořád chodit do hradu.Taky nemám rád moc megalomanské armády kde hra končí třeba 15. týden.Nejlepší je hra kde mám kamenolom, pilu nějakou tu hromádku surovin, nejsme moc blízko u sebe a hra končí asi 8. týden nebo dřív.
Last edited by Fuckinek on Tue Jan 04, 2011 7:36 pm, edited 1 time in total.
"Za Čest, Řád a Povinnost"
S4rdo

Post by S4rdo »

Clanek je to velmi zajimavy, avsak hrubky, ktere se v nem objevuji trhaji me oci a plni me dojmem, ze jsi uplna lopata. Avsak co se tyce obsahu, s tebou plne souhlasim. Staci se podivat na WOW, ta hra uz snad jednoduchsi byt nemuze. S navalem novych datadisku, vyvojari na hre ubirali globalni obtiznosti tak, ze se vekova kategorie hracu posunula zase o nekolik let zpet, vzhledem k tomu, ze stari mazaci neprekousli primitivnost, kterou z ni vytvorili vyvojari pod tlakem stupidnich "noliferu", kteri musi mit vsechno hned. Tak samo je to u Heroes. Jsem rad, ze jsem se zastavil na trojkach a dal jsem si nekazil chut k teto skvele hre.
Caius

Post by Caius »

Osobně si myslím, že se hra v průběhu let vyvíjí k lepšímu, protože (kromě nepodařené čtyřky) mě hra díl od dílu baví víc a víc. Jen mám trochu strach, aby se z promyšlené tahové startegie nezvrhla v prostoduché RPG, takže mám dost obavu z RPG prvků, které se mají vyskytnout v HoMaM VI. Ale kdoví, možná to jen přidá na hratelnosti a zábavnosti hry.

P.S. Vím, že spousta lidí dosud hraje Heroes III, ale proč nezkusit něco novějšího se srovnatelnou hratelností a lepší grafikou? Pro mě je příkladem takové hry Heroes V, ale to je jen můj subjektivní názor...
Elfové zničí každého, kdo se opováží vztáhnout ruku na Irollanské hvozdy!
Dave_Jame
Redaktor

Post by Dave_Jame »

S4rdo wrote:Clanek je to velmi zajimavy, avsak hrubky, ktere se v nem objevuji trhaji me oci a plni me dojmem, ze jsi uplna lopata. Avsak co se tyce obsahu, s tebou plne souhlasim. Staci se podivat na WOW, ta hra uz snad jednoduchsi byt nemuze. S navalem novych datadisku, vyvojari na hre ubirali globalni obtiznosti tak, ze se vekova kategorie hracu posunula zase o nekolik let zpet, vzhledem k tomu, ze stari mazaci neprekousli primitivnost, kterou z ni vytvorili vyvojari pod tlakem stupidnich "noliferu", kteri musi mit vsechno hned. Tak samo je to u Heroes. Jsem rad, ze jsem se zastavil na trojkach a dal jsem si nekazil chut k teto skvele hre.

Tak prý chyb jsme opravil, ale bude to chtít ještě několik korekcí aby to bylo opravdu dobré.

Teď k tématu:
Myslíms i že hodně hráčů se omezuje když používá jen jednoho hrdinu s mega armádou.
Samozřejmě hraje Hlavní hrdina důležitou roli, ale neměl by to být jediný hrdina. Jak už par lidipoukázalo, S jedním hrdinou se nedá být všude, ale když si vyzbrojíte druhého hrdinu (například armádou z vašeho druhého hradu) náhle se vám razantně zemění operační rádius a hlavně to silně omezí možnosti konkuretna, hlavně pokud ten má onoho jednoho hlavního hrdinu. Náhle má jednoho Silného nepřítele, kterého musí držet na uzděm a jednoho slabšího, ale stále nebezpečného nepřítele, který mu škodí v zázemí. Hlavní hrdina je sice efektivní, výce hrdinů je kupodivu výkonějších. Někdo zde mluvil o Možnosti yvkoupit hrdinu. Tohle sedělá mnohem hůř když vám někdo zabavuje doli, popřípadě vás nutí vykoupit si armádu na obranu měst.
Podpořili byste projekt za zlepšení Češtiny v Heroes VI?

Stačí když zde napíšete chyby se kterými jste se setkali. http://forum.heroes-centrum.com/viewtopic.php?f=24&t=5150
GoodMan

Post by GoodMan »

Já osobně dávám přednost jednomu hlavnímu hrdinovi (zrovna té touze po moci, megalomanství, o které tu byla řeč, propadám nejen po síti v nějaké strategii), se kterým se snažím být kvantitativně i kvalitativně lepší než soupeř, a jeden nebo dva "expediční" hrdiny, pouze na sběr surovin.
Jinak k té první otázce v úvodním článku; co se týká zrovna změn, jaké jsou třeba teď chystané v Heroes VI... myslím, že je to pro herní průmysl a herní trh, nemluvně nové a nové hráče s jinými požadavky, třeba.
Dejte mi zatraceně někdo nějaký tip!
kiliroy

Post by kiliroy »

1. Co je mi dostarších hráčů? Ale rozhohdně doporučuji
2. Podle mě to má své stinné i světlé stránky, poud tam bude víc těch rpg prvků a budou vyrovnané (což alespoň v demu nejsou) tak bude více možností, ale zase mě třeba souboje baví z celé hry nejvíce.
3. Tak to rozhodně.

No já hraju většinou s jedním hlavním hrdinou, jedním hdinou kterého si během prvního týdne vyskillím tak na 5-7 level a jeddním kterému dám tak 20% armády hlavního hrdiny jenom aby mě nepřítel nemohl sundávat s 1 rolníkem. Ten na 5-7 levelu je obranář, schraňuje mi ednotky, brání město, pokud mám nějaká obydlí uvolňlje místo atd. A ten druhý hlavně obsazuje doly a někdy i města pokud nejsou chráněná.
:(
Post Reply