Editor map do HoMaM ToE

Vše k druhému datadisku pro Heroes V, jenž nevyžaduje původní hru a je tak vlastně samostatnou hrou
Lucas Gryf

Re: Editor map do HoMaM ToE

Post by Lucas Gryf »

Já zatím vytvářím nejmenší mapy, které mají easy cíl - poraz všechny!
Lucas Gryf

Post by Lucas Gryf »

Další otázka - mluvilo se o tom už na straně 1, ale tam sem nenašel odpověď.
Otázka 8 - Jak nastavím cíl kampaně?
Deibelos

Post by Deibelos »

nedá se objekt dát našikmo?
Lucas Gryf

Post by Lucas Gryf »

Myslím, že ne.
Alarik

Post by Alarik »

Deibelos wrote:Ty reigony jsou oblasti skriptu? jako že když tam nějakej hráč vkročí, tak se aktivuje skript, např zpráva?

Ano, je to jeden ze způsobů, jak spustit skript.
Lucas Gryf wrote:Otázka 8 - Jak nastavím cíl kampaně?

Úkoly se nastavují v levém sloupci Property -> Objectives -> Primary -> PlayerSpecific -> 0 -> klikneš pravým myšítkem na Objectives -> Add.
Deibelos wrote:nedá se objekt dát našikmo?

Objekt se dá umístit v libovolném směru. U menších objektů většinou stačí objekt označit, držet Ctrl a levé myšítko a posunem myši otáčet objekt. U všech objektů to pak lze po označení objektu provést v levém sloupci Property -> Rot, kde se číselně zadá úhel otočení (pozor na to, že úhel se nezadává ve stupních ale v radiánech).
Deibelos

Post by Deibelos »

Ok, díky a jak dám zprávu před tim, než bude bojovat s určitou stvůrou, nebo aby se mu zobrazila zpráva na nějakým místě, to budu asi používat častěji. A jak udělám to, aby hráč mapu vyhral i když ho zabijou?
Lucas Gryf

Post by Lucas Gryf »

Rozklikni potvoru (označ + mezerník) a dej zálošku Message, tak napiš text. Když hrdina zaútočí, objeví se text a pak boj.
Deibelos

Post by Deibelos »

no, když jsem zkusil dát našikmo hrad, tak se mi vedle toho hradu udělala průhledná díra, snad nebude vidět ve hře.
Lucas Gryf

Post by Lucas Gryf »

Alarik: Mě se to tam ukazuje e skratkách a já nevím co je co + když chci třeba dát to cap... tak nevim jak (jestli to vůbec je úkol) :D
Deibelos

Post by Deibelos »

fakt před bojem? ne po boji?
Alarik

Post by Alarik »

Lucas Gryf wrote:Rozklikni potvoru (označ + mezerník) a dej zálošku Message, tak napiš text. Když hrdina zaútočí, objeví se text a pak boj.

Tímto způsobem lze udělat zprávu, ale zobrazí se až po porážce dané jednotky. K tomu, aby se zpráva zobrazila před bojem nebo na nějakém určitém místě, je potřeba několik řádků skriptů.
Deibelos wrote:A jak udělám to, aby hráč mapu vyhral i když ho zabijou?

Pokud tím myslíš pouze ztrátu hlavního hrdiny, tak nemusíš dělat nic. Můžeš si nastavit jako úkol, že tvůj hlavní hrdina musí přežít. Pokud to však nenastavíš, pak po jeho porážce neprohraješ (ovšem musíš mít dalšího hrdinu nebo město).
Lucas Gryf wrote:Alarik: Mě se to tam ukazuje e skratkách a já nevím co je co + když chci třeba dát to cap... tak nevim jak (jestli to vůbec je úkol) :D

Roztáhni si celý levý sloupec a tu záložku Property. Povahu úkolu nastavíš v Kind (např. OBJECTIVE_KIND_HERO_MUST_SURVIVE - hrdina musí přežít) a potřebné parametry (např. jméno hrdiny) v Parameters.
Deibelos wrote:no, když jsem zkusil dát našikmo hrad, tak se mi vedle toho hradu udělala průhledná díra, snad nebude vidět ve hře.

Dávání objektů na šikmo může dělat potíže s jejích funkcí. Každý funkční objekt má nějaké aktivní pole (např. vstup do města) a zbytek jsou blokovaná pole (nedá se jimi procházet). Když umístíš takový objekt na šikmo, může se stát, že model objektu se posune tak, jak ty chceš, ale jeho pole zůstanou tak, jak byla. Zrovna v případě měst tedy rozhodně nedoporučuji takovéto umístění.
Deibelos

Post by Deibelos »

No, aby hlavní hrdina vyhral, musí zemřít. Na to, aby se objevila zpráva před bojem potřebuju víc skriptů? a co určite místo, kde hráč obdrží zprávu?
Alarik

Post by Alarik »

Pokud by ten hrdina měl za úkol přežít po dobu celé mapy (tzn. pokud by ho porazili neutrálové, hráč by prohrál) a zemřít by musel až při finálním souboji, bylo by to nejspíše dost komplikované a bez skriptů by ses rozhodně neobešel.
Na tu zprávu (ať už před bojem nebo v nějakém regionu) je potřeba funkce. To je soubor několika přesně stanovených výrazů, mezi něž se pak dají psát různé příkazové skripty.

Příklad funkce, kterou jsem sem kdysi napsal (shodou okolností je právě pro zobrazení zprávy na určitém místě):
function <jméno_funkce>()
------if GetCurrentPlayer() == PLAYER_1 then
------------MessageBox("Maps/SingleMissions/<jméno_mapy>/<jméno_zprávy>.txt");
------------Trigger(REGION_ENTER_AND_STOP_TRIGGER, "<jméno_regionu>", nil);
------end;
end;

Trigger(REGION_ENTER_AND_STOP_TRIGGER, "<jméno_regionu>", "<jméno_funkce>");
Lucas Gryf

Post by Lucas Gryf »

Otázka 9 - Jak se tvoří kampaně (tažení, ve kterém je třeba dokončit jednu mapu aby se odkryla mapa druhá)?
Lucas Gryf

Post by Lucas Gryf »

Winny - z toho návodu Jak scriptoval sem úplně vedle. Už asi vím, jak to mám napsat, ale Script editor je pro mě jako řeč Sheldona Coopera :D
Post Reply