Editor map do HoMaM ToE

Vše k druhému datadisku pro Heroes V, jenž nevyžaduje původní hru a je tak vlastně samostatnou hrou
Alarik

Re: Editor map do HoMaM ToE

Post by Alarik »

Lucas Gryf wrote:5) Myslel jsem to, že by v 1 skupině byl například 1 jezdec, 7 knězů,...

Umísti jednotku na mapu, klikni na ni a v levém sloupci Property klikni pravým myšítkem na položku AdditionalStacks a zvol Add. Toto udělej tolikrát, kolik druhů jednotek chceš mít v jedné armádě. U každé jednotky pak vyber ze seznamu druh jednotky (třeba pro kněze CREATURE_PRIEST) a zadej jejich počet. Pokud chceš náhodné množství jednotek v rozmezí od do, pak jenom zadej do Amount jednu hodnotu a do Amount2 hodnotu druhou. Pokud chceš přesné množství jednotek, pak změň hodnotu CustomAmount na true a do obou políček níže vyplň stejné množství (třeba 7).

Lucas Gryf wrote:6) DŮLEŽITÉ - Jak udělám "rampu" (když vytvořím vyvíšeninu a chci, aby ji spojoval s nižším nebo vyšším bodem)?

Pravý sloupec, záložka Tiles -> ramp. Pozor na to, že se rampa nedá udělat vždy na jakémkoliv místě. Dělá se tak, že klikneš na požadovaný úsek útesu, držíš a táhneš směrem pryč od útesu.
Lucas Gryf

Post by Lucas Gryf »

Díky za rady! Bodly :-)
A prosil bych nášup :D

7) Jak dám to, aby hráč musel nebo nesměl hrát za určitý národ (aby v kampani nemohl hrát za toho, koho má zabít). Příklad: Já můžu hrát jenom za Hráče 1.

8) Jak udělat to, aby si hráč sám mohl vybrat hrdinu?

9) Jak nastvit quest u věštce?
Alarik

Post by Alarik »

Lucas Gryf wrote:7) Jak dám to, aby hráč musel nebo nesměl hrát za určitý národ (aby v kampani nemohl hrát za toho, koho má zabít). Příklad: Já můžu hrát jenom za Hráče 1.

V kampani si nelze zvolit národ jako ve vlastní hře. Hráč bude vždy hrát jen a pouze za Hráče 1, tudíž jaký národ přiřadíš Hráči 1, za takový bude hráč hrát.

Lucas Gryf wrote:8) Jak udělat to, aby si hráč sám mohl vybrat hrdinu?

Tohle v kampani udělat nelze. Hráč musí mít přiděleného nějakého specifického hrdinu.

Lucas Gryf wrote:9) Jak nastvit quest u věštce?

Klikni na jeho obydlí a v levém sloupci Property rozklikni Quest, kde dále pokračuješ stejně jako při vytváření standardních úkolů.
Lucas Gryf

Post by Lucas Gryf »

Teď se ale nebavím o kampani (u bodu 8)). Poradíš, jak tu udělat v obyčejné mapě?
Alarik

Post by Alarik »

Abych pravdu řekl, tak nevím. Já jsem nikdy žádnou multiplayerovou mapu nedělal a ve všech scénářích mám pevně stanovený národ i hrdinu. Ve složce Editor Documentation je soubor HOMM5_Editor_Practical_Guide, ve kterém k tomu až skoro na konci něco píšou, ale o hrdinovi jsem nic nevyčetl. Předpokládám však, že to nebude nic složitého. Zkusím se ještě podívat v editoru.
lordluki

Post by lordluki »

Chtěl bych ve své kampani mít karavanu, která se objeví určitý den a doveze jednotky ke mě do hradu (tak jak v páté misi za nekromanty v ToE), nebo popřípadě nastavit aby se v hradu, nebo v nějaké budově dali najímat jiné jednotky (např neutralní), zkoušel jsem si pohrát se scriptem z té mise a píše mi to, že vše je OK ale když hraju tak se tam žádná karavana neobjeví, neví někdo prosím jak na to?

Tohle jsem vložil do mojí mapy, vymazal jsem tam všechno co jsem nepotřeboval.

Code: Select all

CARAVAN = "caravan";
function if (GetDate( DAY_OF_WEEK ) == 5) then
      car = CARAVAN..GetDate(DAY);
      CreateCaravan(car, PLAYER_1, GROUND, 47, 66, GROUND, 48, 67 );
      sleep(4);
      SetObjectRotation(car, 180);
      AddObjectCreatures(car, CREATURE_BONE_DRAGON, 4);
      AddObjectCreatures(car, CREATURE_WIGHT, 8);
      AddObjectCreatures(car, CREATURE_LICH, 12);
      AddObjectCreatures(car, CREATURE_VAMPIRE, 20);
      AddObjectCreatures(car, CREATURE_MANES, 36);
      AddObjectCreatures(car, CREATURE_WALKING_DEAD, 60);
      AddObjectCreatures(car, CREATURE_SKELETON, 80);

sleep(4);

end;

end;

tohle bylo v té misi:

function f_difficulty_easy()
   if (GetDate( DAY ) == 22) then
      f_start_west_block_disabled();
      f_start_ost_block_disabled();
      print("open");
   end;
   if (GetDate( DAY_OF_WEEK ) == 5) then
      car = CARAVAN..GetDate(DAY);
      CreateCaravan(car, PLAYER_1, GROUND, 130, 1, GROUND, 136, 14 );
      sleep(4);
      OpenCircleFog(130, 1, 0, 4, 1);      
      sleep(4);
      MoveCamera(130, 1, 0, 30, 1, 3.14, 0, 0, 1);
      f_random_caravan_message();
   end;
   if (GetDate( DAY_OF_WEEK ) == 1) then
      AddObjectCreatures(OBJECT_EVIL_TOWN, CREATURE_ARCH_DEMON, 1);
      AddObjectCreatures(OBJECT_EVIL_TOWN, CREATURE_PIT_SPAWN, 2);
      AddObjectCreatures(OBJECT_EVIL_TOWN, CREATURE_HELLMARE, 3);
      AddObjectCreatures(OBJECT_EVIL_TOWN, CREATURE_SUCCUBUS_SEDUCER, 5);
      AddObjectCreatures(OBJECT_EVIL_TOWN, CREATURE_FIREBREATHER_HOUND, 9);
      AddObjectCreatures(OBJECT_EVIL_TOWN, CREATURE_HORNED_LEAPER, 15);
   end;      
end;
Alarik

Post by Alarik »

1) Chybí ti tam jméno funkce. Slovo function musí být následováno nějakým unikátním jménem dané funkce, ty tam však místo toho máš napsanou podmínku, která patří až na další řádek.

2) Na konci ti chybí trigger (spouštěč funkce).

Také skripty CARAVAN = "caravan"; a car = CARAVAN..GetDate(DAY); tam jsou, řekl bych, nadbytečné, ale ničemu tam nevadí, takže je tam klidně můžeš nechat. Pak by ta funkce měla vypadat asi takhle:

function f_caravan() {jméno si můžeš zvolit jakékoliv}
      if GetDate( DAY_OF_WEEK ) == 5 then
            CreateCaravan(car, PLAYER_1, GROUND, 47, 66, GROUND, 48, 67 );
            sleep(4);
            sleep(4);
      end;   
end;

Trigger(NEW_DAY_TRIGGER, "f_caravan");
lordluki

Post by lordluki »

Díky za pomoc, ale pořád to nefunguje. Nevadí, jdu se učit scripty...
lordluki

Post by lordluki »

Tak jsem se na karavany vykašlal, a zkusil jsem pomocí různých návodů dostat jednotky rovnou do hradu, ale opět mi to překvapivě nefunguje :D

OBJECT_TOWN = "town";

function blabla();
      if GetDate( DAY_OF_WEEK ) == 4 then
         AddObjectCreatures(OBJECT_TOWN, 25, 10);
    end;      
end;

Trigger(NEW_DAY_TRIGGER, "blabla");
Alarik

Post by Alarik »

Oba problémy vyřešeny. U té karavany musíš mít slovo car v uvozovkách. U toho přidávání jednotek tam máš středník navíc. Za function blabla() nesmí být nikdy středník, jinak nebude fungovat. Oboje jsem právě vyzkoušel ve hře, takže by to mělo fungovat.
lordluki

Post by lordluki »

Díky, přidávání jednotek do města se mi už povedlo (můj největší problém byl, že jsem město pojmenoval přes klasické "prosperties town" a ne přes "prosperty tree"), a karavana taky :)
tilki

Post by tilki »

caute, chcem sa pustit do scriptov ale mam taky mensi problem... dam novu mapu, map propeties a napisem script napriklad na give hero exp., vsetko ok lenze potom ked si mapu ulozim ze je idem skusit a znova loadnem tak mi vzdy spadne ked kilknem na edit script, proste mozem pisat scripty len prvy krat ked zapnem mapu... viete mi niekto pls pomoct?
Vynny

Post by Vynny »

Čau. Kdysi jsem se skripty taky bojoval a možná by Vám mohl pomoci můj návod, který jsem tenkrát udělal. Popisuju v něm ty nejzákladnější skripty a skriptové funkce. Ke stažení je na mé stránce.
Alarik

Post by Alarik »

tilki wrote:caute, chcem sa pustit do scriptov ale mam taky mensi problem... dam novu mapu, map propeties a napisem script napriklad na give hero exp., vsetko ok lenze potom ked si mapu ulozim ze je idem skusit a znova loadnem tak mi vzdy spadne ked kilknem na edit script, proste mozem pisat scripty len prvy krat ked zapnem mapu... viete mi niekto pls pomoct?

Já mám s tímto také problém, ale na skripty se vždycky nakonec dostanu, jen je někdy třeba to zkusit i 5x a více. Pokud by to nešlo ani třeba na desátý pokus, můžeš zkusit reinstalovat hru (může to pomoci zmírnit problém). Jinak já jsem se už dávno naučil psát si skripty do Poznámkového bloku a pak je do mapy vždycky jenom nakopírovat. Není to sice tak pěkně barevné jako v editoru, ale zase mám jistotu, že mi to v půlce psaní nespadne.
tilki

Post by tilki »

Alarik wrote:
tilki wrote:caute, chcem sa pustit do scriptov ale mam taky mensi problem... dam novu mapu, map propeties a napisem script napriklad na give hero exp., vsetko ok lenze potom ked si mapu ulozim ze je idem skusit a znova loadnem tak mi vzdy spadne ked kilknem na edit script, proste mozem pisat scripty len prvy krat ked zapnem mapu... viete mi niekto pls pomoct?

Já mám s tímto také problém, ale na skripty se vždycky nakonec dostanu, jen je někdy třeba to zkusit i 5x a více. Pokud by to nešlo ani třeba na desátý pokus, můžeš zkusit reinstalovat hru (může to pomoci zmírnit problém). Jinak já jsem se už dávno naučil psát si skripty do Poznámkového bloku a pak je do mapy vždycky jenom nakopírovat. Není to sice tak pěkně barevné jako v editoru, ale zase mám jistotu, že mi to v půlce psaní nespadne.

mne sa tam nepodarilo dostat ani na 57 pokus, reinstalovala som to tiez aj patchom aj bez a stale nic,.. prosita kam tie skripty potom kopirujes? do map properties/ script alebo niekam inam?.. lebo keby som to chcela urobit ako pises ty tak by som si musela celu mapu vytvorit na jeden krat bez ukladania( lebo akonahle si dam load map uz mi zacne padat na tom edit script,) a to by bolo velmi narocne az nemozne. Jedine co ma napada este je tak ako si napisal - napisat si scitpty a skopirovat ich niekam inam ( ci uz do editora priamo alebo niekam v adresari map) kde to editor stale najde a pouzije. Lenze vobec netusim kam, inak dakujem za pomoc
Post Reply