takze pokusim se to zkratit , ale stejne to bude na par A4.....bude to muj pohled na hrady a jejich jednotky (neberu v potaz zkusenosti hrace , hrdiny , kouzla a jine jevy , proste jednotky tak jak sou ) .
Castle : Celkove silnej hrad , s pikemany , marksmany crusadery a archandely si udrzuje vysokou silu po celou dobu hry , jak na zacatku tak na konci.Gryfove slouzi jako skvela obrana (diky vraceni uderu) a kavalir ve velkym dava slusny dmg.Jako nejmene uzitecnou jednotku hodnotim zealoty , ale jejich vyhodou je houzevnatost (no melee penalty).Jsou trosku drazsi (na zlato a gemy), predevsim stavba portalu slavy vas bude stat pekny balik.Ale na jednom webu udelali velky test hradu a Castle to vyhral takze se jedna o skvelou volbu.
Rampart : Pozirac krystalu.Podobne jako rampart ma silny zacatek a trpaslici+stromaci tvori skvele duo pro obranu.Pegas a jednorozec se premistuji prakticky po celym bojisti a elfove strili dvakrat.Zlati draci jsou skveli , ale drazi na krystaly.Rampart je drazsi nez Castle ale taky je vice vsestanejsi diky svym jednotkam.Me osobne pride lepsi jak Castle , presto Castle v testech vyhrava....
Tower : Pozirac zlata a drahokamu.Suverenne nejdrazsi hrad k mani a ma prumerny zacatek.Gremlini jsou slabi , ale po upgradu dokazi strilet , coz je na zacatku vyhoda.Chrlici mi neprijdou jako moc silni.Golemove slouzi jako dobra obranna jednotka.Magove maji skvely bonus zlevnovani kouzel a dzinove sesilaji buffy ( jinak s obema koste co to da )Nagy jsou silne ale krehke a nakonec velkolepi titani tvori skvele strelce.Ranny zacatek zvladnou ale ve ctvrte,pulce a tri ctvrte jsou totalne odkazani na matku stestenu.
Dungeon : Troglodyti jsou chabi ale upgradnute harpie tvori skvelou ambush jednotku.Ocka i meduzy jsou na svuj level prumerni strelci.Minotauri se svym blokem slouzi jako obranna jednotka, ale diky utoku i skvela utocna jednotka.Scorpicory a draci jsou reznici a diky nim je Dungeon mym oblibencem

))) Bohuzel si ale potrpite na mnozstvi siry.
Necropolis : Kostlivci jsou slabi ale je jich hodne , navic necromanceri po bitve kostlivce ozivuji takze nemaji na zacatku nouzi.Zombie bych radil spis k obranne jednotce a duchy jako prumer.Pani upiru jsou skveli a se shieldem + animate dead jsou temer nesmrtelni.Lichove jsou krehci ale maji hromadny utok na dalku.Cerni rytiri kosi , zvlast kdyz daji double damage.A co se tyce kostenych draku , tady je to skoda , jsou v podprumeru.
Inferno : Impove jsou slabou jednotkou na 1 lvl (mozna kostlivci jsou slabsi a samozrejme Vily ) a Gog moc neubira (utoci ale fireballem).Pejsky bych dal spise do obrany (v utoku se taky ale neztrati) a demony jednoznacne do utoku.Pit fiend do druhe linie a Efrit do prvni

Dablove jsou mobilni ale pripadaj mi slabi (clovek si od nich slibuje vic) . Navic si potrpite na kotliky.
Stronghold : Goblini a Vlci jsou skveli v utoku a oric jsou nadprumerni strelci.Ogry beru jako podpurnou obranu.Ptacky (moji oblibeni) jednoznacne do utoku , ale opatrne s nima . Kyklop je skvelej v utoku a predevsim utoci na hradby . A monumentalni behemot taky do utoku

)) utocnej hrad , jednoznacne.Spotrebuje dost dreva a sutru.
Frotress : Gnoly , lizardy a vazky do utoku a zbytek krome jesteru do obrany.Sucha recenze , ale moc o nem rict nelze.Je skvelej na obranu ale v utoku pokulhava.Navic potrebuje celkem dost dreva.
Conflux : Nejslabsi jednotka na zacatku ( a je jich taky jak prachu ) . Vodni a Vzdusny elementalove jisti Ohnive a magicke v utoku spolu s Fenixama.Obranu zajistuje elemental zemni.Je celkem slabej , mezi jednotkama jsou v obrannem a utocnem cislu velmi male rozdily.